Походження нашої кави

Усе починається з кави – навіть ранок...

Поціновувач кави

Новини

2017-06-05 10:29

Кава знижує ризик розвитку раку печінки на 50%

tl_files/tiny_templates/kava_pechinka.jpg

Науковий журнал BMJ Open опублікував результати дослідження щодо впливу кави на здоров’я – споживання темного напою знижує ризик виникнення раку печінки, а також зменшує шкідливий вплив алкоголю.

Дослідження проводили спільно Саутгемптонський і Единбурзький університети із залученням понад 2,25 млн учасників. Також було проаналізовано 26 наукових робіт. Виявилося, що любителі кави значно менше ризикують захворіти на гепатоцелюлярний рак (найбільш поширена форма онкології печінки). Ефект безпосередньо залежить від кількості випитої кави. Одна порція щодня знижує ризик на 20%, а то 4-5 горнят – аж на 50%! Захисний ефект, до 14%, спостерігався також у разі споживання напою без кофеїну. Кава містить певні хімічні речовини, які надають антиоксидантну, антиканцерогенну, протизапальну дії. Саме цим вчені і пояснюють менший відсоток хронічних і онкологічних захворювань печінки у кавоманів.