Усе починається з кави – навіть ранок...

Поціновувач кави

Новини

2017-11-23 09:31

Наукове дослідження кави і краплі молока

tl_files/tiny_templates/Moloko nad kavoju.jpg

Хочете фокус? Зробіть гарячу каву, крапніть у неї одну краплю холодного молока або вершків і придивіться що відбудеться. Крапля молока ніби підійметься над поверхнею кави.

У виданні Journal of Fluid Mechanics нещодавно опублікували дослідження, присвячене цьому феномену. Вся справа в різниці температур. Коли крапля молока вдаряється об поверхню кави, між нею і рештою поверхні утворюється повітряна подушка, що працює як буфер й не дає молоку змішатися з кавою. Якби у молока і кави була однакова температура, вони перемішалися б за кілька мілісекунд.

Для експерименту вчені використовували силіконове масло, яке за різної температури може імітувати властивості води та інших рідин. В експериментах вдавалося утримувати краплю над поверхнею до 10 секунд, за різниці температур у 30 градусів Цельсія.

2017-11-03 09:41

Куба відроджує кавову галузь

tl_files/tiny_templates/Coffee-Cuba.jpg

Влада Куби намагається відродити кавову галузь завдяки привабливій заробітній платні в сезон низького врожаю, а також сприяючи оновленню старих кавових плантацій.

За кожні два кілограми зібраних кавових вишень збирачі отримуватимуть 161 песо (6,1$) за арабіку і 107 песо (4$) за робусту. Тож середньомісячна заробітна плата робочого на фермі зросте до 6 000 песо (226$). У 2016 році багато робітників щорічно заробляли понад 100 000 песо (3 774$), що підвищило рівень життя кубинців.

Завдяки державній підтримці оновлення плантацій дохідність ферм виросла з 1,66 до 3,91 тонн, на ділянку площею 13,42 гектарів. Поставлена  мета – до 2020 року досягти урожайності у 4,6 тонни. Куба користувалася міжнародною популярністю протягом 160 років як виробник і експортер одного з найкращих за якістю сортів кави. Загальна площа плантацій Куби сягає 194 000 гектарів.

2017-10-27 11:30

Створено капсули з еталонними смаками для органолептичного словника World Coffee Research

tl_files/tiny_templates/flavoractiv-series-2.jpg

У кавовій індустрії досі не існувало набору еталонних смаків. Та нещодавно британська компанія FlavorActiV випустила 24 еталонні смакові характеристики для кави, зроблені у вигляді капсул, розчинних у воді. Розробка схвалена World Coffee Research і вже увійшла в кавовий органолептичний словник Coffee Flavor Lexicon, оновивши його до версії 2.0.

Смаки-еталони в капсулах розроблені у співпраці з Coffee Enterprises і британською обсмажувальною компанією Square Mile Coffee Roasters. Всі 24 смаки протестовані фахівцями з органолептичного аналізу, котрі займалися укладанням словника WCR. Тепер у фахівців з якості та дегустаторів кави є інструмент, який можна використовувати в калібрування і навчанні.

24 еталонних смаки FlavorActiV:

- кислий / Sour

- гіркий / Bitter

- солоний / Salty

- яблуко / Apple

- виноград / Grape

- кокос / Coconut

- ананас / Pineapple

- оцтова кислота / Acetic acid

- масляна кислота / Butyric acid

- ізовалеріанова кислота / Isovaleric acid

- ферментований / Fermented

- стручок гороху / Peapod

- свіжий / Fresh

- папір / Papery

- цвіль / земля / Musty / Earthy

- затхлий / пил / Musty / Dusty

- вогкий / Damp

- фенольний / Phenolic

- нафтопродукти / Petroleum

- коричневі спеції / Brown Spice

- мигдаль / Almond

- ванілін / Vanillin

- квіти / Floral

- жасмин / Jasmine.

2017-10-20 10:44

В Японії придумали "каву" з часнику

tl_files/tiny_templates/chasnikova kava.jpg

Японець винайшов безкофеїновий напій, за смаком і виглядом схожий на каву, але зроблений з часнику, – пише видання Japan Today.

Ідея напою належить 74-річному Екітомо Сімотаі, жителю префектури Аоморі на півночі країни. Ще 30 років тому, коли він був власником кав'ярні, готуючи стейк з часником пан Сімотаі випадково пересмажив його. Він подрібнив підгорілий часник ложкою, додав гарячої води і з цікавості скуштував те, що вийшло. Виявилось, що напій на смак дещо нагадує каву, яка гірчить.

Після виходу на пенсію японець згадав про часниковий напій і вирішив повторити експеримент. Після багатьох спроб йому вдалося добитися потрібного результату, обсмажуючи часник в електричній печі і подрібнюючи його після охолодження.

“Напевно, мій напій – перший в своєму роді в світі. У ньому немає кофеїну, тому він підійде вагітним жінкам і тим, хто любить пити каву посеред ночі”, - пояснив пан Сімотаі. Уже сьогодні “часникова кава” продається в двох магазинах в префектурі Аоморі, уточнює Japan Today.